Oljeeksporten er en stor verdensøkonomi, og en enorm kraft i verdens gang. Siden 1960 har behovet for olje steget fra litt over 20 millioner fat per dag, til nesten 90 millioner fat om dagen i 2013. Og fortsatt sier prognosene at behovet kommer til å stige. Innen 2035 vil verden ha behov for over 100 millioner fat om dagen ifølge OPEC (Organization of the Oil Exporting Countries). Det er mulig at disse tallene ikke blir overholdt med tanke på fokuset på andre energimetoder, men likevel vil vi være avhengige av olje i lang tid fremover.
Ledende oljeland i verden
Saudi-Arabia står på toppen av oljeeksportørene i verden. Dette kommer kanskje ikke som en overraskelse. Med sine 7.5 millioner fat om dagen som de eksporterer, er de vanskelige å slå.
Russland kommer på andreplass med sine 5.5 millioner fat per dag. Russland er ikke med i OPEC, og er den soleklare vinneren utenfor OPEC-landene. Norge eksporterer omtrent alt som blir utvunnet, og står for 2 % av verdens oljebehov, hvor Saudi-Arabias produksjon står for 13 %. Selv om Norge hadde stoppet å produsere olje så hadde nok ikke dette hatt veldig stor betydning på verdensbasis.
Andre land ville kunne produsert nok til å dekke det verden ville mistet fra Norge uten større problemer. Med klimafokuset som pågår i verden, så er det sannsynlig at behovet for olje vil synke i framtiden. Norges oljeminister sier at Norge skal produsere olje så lenge verden trenger det. Olje står for halvparten av eksporten i Norge, og er essensiell for vår økonomi i dag.
Nye funn
Hvis vi ikke finner flere oljefelt i verden enn de som vi har i dag, så vil vi ikke nå behovet for olje på verdensbasis innen 2050. Selv når vi tar Paris-konvensjonen i betraktning. Oljefelt blir vanskeligere og vanskeligere å finne, ettersom det bare er en begrenset mengde av dem på kloden. I den anledning trenger vi bedre metoder for å oppdage hvor oljen befinner seg. Datateknikk blir bare mer og mer viktig i den sammenheng. Vi vil være nødt til å kunne effektivt og pålitelig finne nye felt for å opprettholde fremtidens behov. Eksempler er avanserte algoritmer som kan finne områder med høy sannsynlighet for å ha olje, og simuleringer gjort millioner av ganger av kunstig intelligens med målet om å forbedre utvinningsmetoder.
Mulighetene er mange, og vi trenger dem. Hvis en sterk nok simulering kan ta i bruk alle data av alle funn av olje rundt om i verden, for eksempel Googles Deep Learning (en kunstig intelligens med enormt potensiale), og så postulere hvor andre funn er sannsynlige, vil det kunne hjelpe opprettholde en verden hvor klimaendringer allerede setter oss i katastrofale situasjoner. Hvis oljen også tar slutt, samtidig som millioner av mennesker blir tvunget til å flykte sine hjemland på grunn av stigene de hav, så vil vi være i en situasjon menneskeheten aldri har vært oppi før. Og det kan bare medføre katastrofe. Så opprettholdelsen av oljeproduksjonen og eksporten er viktig av mange grunner, ikke bare vår egen økonomi og velferd.