Det å finne olje har aldri vært helt lett. Selv i dag med avansert teknologi som har blitt oppdatert og forbedret i 50 år så er det ingen dans på roser. Det kreves omfattende geologiske data, intrikate 3D-modeller og til syvende og sist må oljen bli transportert ut av depotet, opp i en oljeplattform og videre til fastlandet. Det er en avansert prosess, men den har blitt mye mer effektiv, pålitelig og mer robust med fremgangen som har blitt gjort det siste halve århundret.
3D-modeller
Modellering av bergarter og deres petrofysiske egenskaper er svært viktig for olje- og gassindustrien. Komplekse dataprogrammer og statistiske formler legger grunnlaget for disse modellene. Det er viktig å kunne forutsi hvordan et oljefelt oppfører seg før, under og etter boring. Det er her bergartene kommer inn. Ved å kunne skape en visuell manifestasjon av dataene gjør det at prosessen blir lettere å forstå samt håndtere. Det er også mulig å lettere se om ting for eksempel går galt. En annen viktig, men ofte ikke fremhevet, egenskap av 3D-modellering er at det gjør det lettere for allmennheten å forstå forskningen og hva som faktisk foregår. Dette igjen bidrar til å skape interesse blant folk som kan bli fremtidige arbeidstakere innenfor industrien. Det gjør det også mulig å la saker få folket engasjert, oftest politisk, for å hjelpe eller stanse prosjekter. På godt og ondt.
Geofysikk
Når man borer i jordskorpa hundrevis av meter under havoverflaten så er det viktig med god forståelse av hvordan jorda faktisk fungerer. Seismikk er en stor del av geofysikken. Ved å sende en trykkbølge under vann kan man lage gode kart ettersom hvor og når trykkbølgen blir reflektert fra havbunnen. Dette er en vanlig metode som ofte blir brukt til å spane etter oljefelt. Det er også mulig å bruke disse dataene til å finne ut hvilke bergarter som er på havbunnen. Flere typer bergarter er assosiert med petroleumsforekomster og kan derfor være en effektiv indikator på om det er olje i området. Dataene må tolkes og puttes inn i komplekse modeller som sier oss noe om hvor sannsynlig en oljeforekomst er basert på struktur, område og bergarter. Hvis sannsynligheten er stor nok så vil det bli foretatt en prøveboring for å påvise om oljen faktisk er tilstede. Disse prøveboringene er dyre og derfor er det viktig at modellene er gode for å unngå unødvendig boring. Kontinuerlig forskning og forbedring er viktig for nettopp dette.